Kiezen tussen Managed Services en Cloud Computing in 2020.

Wanneer het op je IT infrastructuur aankomt, zijn er veel keuzes die je moet maken. On-premise, remote, IaaS, cloud computing, managed services… Op een gegeven moment wordt het best wel moeilijk om door de bomen het bos te zien. Dus: hoe kies je nu eigenlijk de beste oplossing voor jouw bedrijf?

Cloud computing: bewolkt, met kans op (nog meer) efficiëntie.

GCP, Azure, AWS,… Vandaag de dag plakt er amper nog een limiet op de IT-infrastructuur van een onderneming. Cloud computing diensten van grote spelers zoals Microsoft, Google en Amazon hebben de laatste jaren een heuse opmars gemaakt. Maar… wat is cloud computing nu eigenlijk?

De kans is groot dat je al gebruik gemaakt hebt van cloud-gebonden diensten. Software zoals Google Drive, Dropbox en OneDrive zijn de meest gekende voorbeelden van cloud opslag. Bestanden worden niet meer opgeslagen op de klassieke, fysieke servers en hardware ter plaatse, maar wordt in plaats daarvan opgeslagen op een willekeurige locatie op het internet. Vaak is dit dan op servers die beheerd worden door de eerder genoemde bedrijven.

Onder cloud computing verstaan we alle acties, gebonden aan bestanden of data, die “in the cloud” worden opgeslagen.

Managed services, alle mogelijke comfort, met bijbehorende interactie.

Managed services zijn diensten die worden… wel, gemanaged. Vaak wordt ook dit uitgevoerd door een lokale dienstverlener. Lokale Managed Service Providers (MSPs) zoals DCI analyseren de IT-behoeften van hun klanten en vertalen deze naar een werkpakket.

Tesamen met de managed services van DCI, wordt een dienstenovereenkomst afgesloten (een service-level agreement, of SLA). De onderneming wordt ondersteund, op basis van deze overeenkomst.

Een MSP onder de arm nemen heeft enkele grote voordelen. Zo is er de sociale interactie, maar ook de beschikbare IT infrastructuur, aangezien een MSP zelf geïnvesteerd heeft in fysieke hardware. Een kwalitatieve MSP voert bovendien de installatie en het onderhoud van de IT infrastructuur uit. Ook niet onbelangrijk: een lokale, fysieke infrastructuur is niet afhankelijk van een internetverbinding.

Kosten

Cloud providers factureren op basis van verbruik. Vaak wordt er intern een administrator aangewezen binnen het IT departement. Je kan de kosten van cloud computing, een beetje vergelijken met je telefoonrekening. Bij intensief gebruik zal de factuur hoger zijn, dan wanneer er zich een rustige maand voordoet. Hieronder vatten we nog eens kort alle voordelen van cloud computing samen:

 • Je bespaart tijd en geld. Je hoeft je eigen infrastructuur, grotendeels, niet te managen.
 • Je creëert flexibiteit, aangezien iedereen – mits internetverbinding – kan werken op éénzelfde infrastructuur platform.
 • Je houdt de meet- en schaalbaarheid onder controle. Grootte, kosten en uitbreidingen optimaliseer je in enkele klikken.

MSPs gaan dan weer via de eerder vernoemde dienstovereenkomsten. Dit is ook hoe DCI’s managed services werken. Bovendien zijn deze ook nog eens volledig aan te passen naar de behoeften van de klant. Ook voor deze vatten we de voordelen graag even samen.

 • Je data kan veiliger worden opgeslagen, dankzij gespecialiseerde en fysiek aanwezige hardware.
 • De infrastructuur is niet afhankelijk van een permanente internetverbinding.
 • Je kan de ondersteuning volledig aanpassen naar wens. Optimaal voor kleinere bedrijven, die geen eigen, interne, IT-dienst wensen aan te nemen.
 • On-site support gaat verder dan enkel het onderhoud.
  • De techniekers zijn telkens ervaren IT’ers die de “extra mile” kunnen gaan om kwaliteitsservice aan te bieden.
  • Een menselijke aanpak. Vaak met mensen uit de lokale omgeving.

Hoe kiezen?

Of de voorkeur nu uitgaat naar cloud computing, of eerder een samenwerking met een MSP, is volledig subjectief. Ook al zijn de managed services van DCI een gevestigde waarde binnen de MSP-sector, toch zijn de voordelen van cloud computing niet te onderschatten. Niet voor DCI als bedrijf, maar ook niet voor u als klant.

Mits de kennis aanwezig is in het bedrijf, kan cloud computing een echte meerwaarde betekenen voor elk bedrijf.

Bij DCI geloven we in de menselijke aanpak. Desondanks onze voorkeur gaat naar een uitgebreid aanbod van technische ondersteuning, met garantie van kwaliteitsservice. Toch zitten we graag samen met uw onderneming, om te kijken welke optie het beste is.

2020-06-16T10:25:57+00:00juni 12th, 2020|IT infrastructuur|0 Comments

Leave A Comment